Update 7 (16 september) Naam en logo!

Tot nu toe spraken we altijd over “de nieuwe horeca”. Daarom presenteren we vandaag het nieuwe logo. Vanaf 11 oktober ben je van harte welkom in JAAP voor je warme chocolademelk, Hollandse stamppot en bokbiertje! Binnenkort presenteren we hier de volledige menukaart.

Logo Jaap

Update 6 (13 september) De inrichting

Hierbij de eerste afbeeldingen van het nieuwe schaatscafé van binnen.

De open houten dakconstructie in in zijn oorspronkelijke staat gebracht en de vloeren zijn afgewerkt met oud Hollandse terra cotta tegels en ruwe eiken planken. De verbouwing van het café stond onder leiding van a/d Amstel architecten. Kijk voor meer informatie over het project ook eens op de site van a/d Amstel.

Nieuw is verder ook de installatie van een open haard, met zitgelegenheid rondom. Zo kun je na het schaatsen onder het genot van een glühwein of warme chocolademelk met slagroom bij een echt vuur heerlijk bijkomen van je inspanningen!

Wij gaan nu verder met het inrichten, zoals het neerzetten van het glaswerk en het assortiment, want komende dinsdag wacht de eerste partij al!

 

14-09 JAAP zicht naar buiten

14-09 JAAP overview

14-09 JAAP met open haard en plafond ADA

14-09 JAAP met lijstjes

 

 

 

 

 

 

Update 5 (12 september) De tweede entree

Onlangs lieten we je alvast de nieuwe overdekte ingang zien van het cafe. Maar er komt nog een overkapte entree, halverwege het gebouw. Deze originele ingang (zie hiervoor bijgaande zwart/wit foto) is onlangs weer bloot gelegd en wordt zo in ere hersteld.

Horeca Update 5

Update 4 (4 september) Eerste impressie

Dan hierbij de eerste afbeelding van de nieuwe entree van het café!

Zoals op bijgaande impressie is te zien zal de ingang worden teruggelegd. Hierbij ontstaat een overdekte entreezone. Zo een overkapte ingang kwam vaak voor bij de Finse scholen in Nederland, zoals ook te zien is op bijgaande foto uit Deurne.

 

Impressieimpressie2

 

 

 

 

 

 

 

 

 Update 3 (3 september) Routing

Bij het inventariseren van de toekomstige inrichting van het café is een belangrijk startpunt om de routing te bepalen; wanneer en hoe gaat er gebruik worden gemaakt van het café door de verschillende gebruikersgroepen?

In de nieuwe situatie moet de horeca de buitenwereld met de ijsbaan verbinden. Het aanzicht zal open en uitnodigend worden gemaakt. Hierbij komen bijvoorbeeld ramen aan de voorzijde van het gebouw en zijn er inmiddels Hollandse knotwilgen geplaatst aan de straatzijde.

Verder wordt er in de routing ook rekening gehouden met gebruik in de zomer. Het terrein van de Jaap Eden IJsbaan gaat in de toekomstige zomers intensiever worden gebruikt en het café moet hier klaar voor zijn. Tot slot krijgen de keuken en de opslag een andere positie in het gebouw, zodat het gebruik hiervan arbeidsvriendelijk is.

In de volgende post gaan we verder in op de vernieuwde entree van het café. Blijf ons dus volgen!

Horeca Update

Update 2 (19 augustus) Herkomst

Onlangs hebben we je hier al bijgepraat over de bouw van schoolgebouwen van Fins vuren net na de tweede wereldoorlog. Maar hoe is deze nu op de Jaap Eden IJsbaan terecht gekomen? Begin jaren ’60 werden de houten schoolgebouwen vervangen door stevige scholen van steen. Hierdoor was het voor de Jaap Eden IJsbaan mogelijk om tegen een gunstige prijs in 1961 een oude Finse school over te nemen. Op oude beelden is te zien dat bij de opening van de ijsbaan in december 1961 hierbij in eerste instantie slechts de helft gereed was. Waarna op beelden van de drielandenwedstrijd tussen Noorwegen, Zweden en Nederland eind februari 1962 te zien is dat het gehele gebouw gereed is.

Oorspronkelijk was het linker gedeelte (gezien vanaf de straatzijde, nu Duofit) in gebruik als kantoorruimte voor de ijsbaan. Hier konden bijvoorbeeld de abonnementen worden afgehaald. Het rechter gedeelte deed toen al dienst als publiekshoreca.

Over de loop van de jaren is het uiterlijk van het gebouw flink gewijzigd. Zo verdwenen bijvoorbeeld de ramen aan de straatzijde, de centrale entree aan de voorzijde en de (ingesprongen) toegang aan de zijde van de ijsbaan.

Nu we meer weten over de herkomst en de historie op de ijsbaan gaan we je in volgende berichten bijpraten over de plannen en de lopende verbouwing.

Samen

Update 1 (26 juni) School uit Finland?

Onlangs zijn we begonnen met het verbouwen van het café (de voormalige Skeeve Skaes) op de ijsbaan. Een moment om in het verleden te duiken van het gebouw. Want waar komt het eigenlijk vandaan? Is het echt een met Marshallhulp geïmporteerde school uit Zweden of Finland?

Na de tweede wereldoorlog was er een nijpend tekort aan schoolgebouwen in Nederland. Om dit tekort te verminderen werden op diverse plaatsen in Nederland in snel tempo schoolgebouwen opgetrokken in houtskeletbouw. Het hout daarvoor wordt geïmporteerd uit Finland als onderdeel van een handelsovereenkomst tussen Nederland en Finland. De naam ‘Finse school’ komt voort uit het Fins vuren dat hiervoor werd gebruikt. Bekijk voor meer informatie (en bewegende beelden) ook bijgaand filmpje van het Polygoon-journaal uit 1949.

Het ontwerp is van de gebroeders Laurentius. De scholen hebben allemaal hetzelfde uiterlijk, waarbij de indeling van de gebouwen, gevels en raampartijen vrijwel identiek zijn. Het aantal klaslokalen kan variëren en sommige gebouwen hebben een extra ingang.

Gedurende de verbouw blijven we je op de hoogte houden van de plannen en voortgang. Op die manier weet je wat je bij de start van het seizoen kan verwachten in het nieuwe café!


Bron: http://www.beeldengeluid.nl/en/media/2128/bouw-van-finse-scholen

Wil je meer weten over Finse scholen? Klik dan hier!

 

Scroll naar top