Instructeurs nu met schaatshelmen

15-10-25 Helmen DSSMet de introductie van schaatshelmen werkt De Schaatsschool mee aan een veilige start van het nieuwe winterseizoen

Cursisten van De Schaatsschool en recreatieve schaatsers op de Jaap Eden IJsbaan kunnen vanaf nu een helm dragen tijdens het schaatsen. Om het dragen van deze helmen te stimuleren, zijn de meer dan 100 instructeurs van De Schaatsschool vanaf het komende seizoen standaard uitgerust met een schaatshelm. Het doel van deze uitrusting is een voorbeeld geven aan de duizenden cursisten per week en bijdragen in de bewustwording van veiligheid tijdens het schaatsen.

De Schaatsschool op de Jaap Eden IJsbaan is in volle voorbereiding op het komende winterseizoen. Schaatsen is één van de meest populaire (winter)sporten van Nederland. De meeste mensen schaatsen recreatief. Bij het fietsen en wintersporten als skiën is het dragen van een helm steeds meer standaard onderdeel van de uitrusting. Onlangs heeft de KNSB besloten om een helm te verplichten tijdens nationale marathonwedstrijden ten behoeve van veiligheid.

De meer dan 100 schaatsinstructeurs actief op de Jaap Eden IJsbaan worden als ambassadeur ingezet om de nieuwe richting te ondersteunen en uit te dragen, hiermee is zij de eerste schaatsschool in Nederland die dit doet. Initiatiefnemer en mede-eigenaar Gert-Jan Veenstra heeft vorig seizoen een pilot uitgevoerd door een aantal instructeurs vrijwillig een helm te laten dragen met als resultaat dat cursisten zelf een helm hebben gekocht. Vanaf het nieuwe seizoen wordt deze actie dan ook doorgevoerd bij het gehele team om zo het goede voorbeeld te geven aan de duizenden cursisten per week en de adoptie van het dragen van de veiligheidshelm te stimuleren. De Jaap Eden IJsbaan is één van de drukste ijsbanen van Nederland.

Gert-Jan Veenstra, mede-eigenaar De Schaatsschool: “Met onze schaatsinstructeurs als voorbeeld hopen wij meer mensen bewust te maken van veiligheid en het dragen van een helm tijdens het schaatsen. De ‘trend’ willen wij voortzetten en wij hopen met deze standaarduitrusting van onze instructeurs nog meer cursisten en recreatieve schaatsers te bereiken. Niet alleen bij fietsers en wintersporters is het dragen van een helm relevant, maar ook binnen de schaatssport. Veiligheid is een belangrijk onderdeel binnen ons beleid”. De Schaatsschool werkt al twee jaar samen met de KNSB (Opleiding methodiek) en de Jaap Eden IJsbaan. Daarnaast is voor dit project de expertise benut van de Stichting consument en veiligheid. De drie organisaties zijn positief over dit initiatief van De Schaatsschool.

“Het is belangrijk om schaatsers bewust te maken van veilig schaatsen, onderdeel daarvan is het dragen van een helm” aldus Casper Dirks, Unitmanager Sport bij VeiligheidNL. “Wij hebben succesvolle resultaten geboekt met campagnes gericht op helmgebruik. Zo zet de campagne ‘Gebruik je kop, helm op’ wintersporters, maar ook wielrenners en mountainbikers aan tot het dragen of kopen van een helm. Dat De Schaatsschool de veiligheid van haar instructeurs serieus neemt en hun in een voorbeeldpositie plaatsen vinden wij een goede zaak. Graag bundelen we onze krachten met de KNSB en andere relevante partijen om de schaatssport nog veiliger te maken”.

“De schaatssport biedt mensen van jong tot oud plezier. De KNSB vindt veiligheid belangrijk, omdat de sport net als vele andere sporten risico’s met zich meebrengt. Na de invoering van de helmplicht in de nationale marathonwedstrijden gaan we komende periode samen met partners kijken hoe we de veiligheid voor recreatieve schaatsers verder kunnen vergroten. We zijn blij met de schaatsers en partners die hun verantwoordelijkheid nemen. We juichen het initiatief van De Schaatsschool dan ook toe. Met elkaar werken we aan een mooie en veilige sport”, zegt Pieter Clausing, Manager Sportontwikkeling KNSB.

Nicole Kuppens, directeur van de Jaap Eden IJsbaan, juicht het initiatief toe; “De laatste jaren is er meer bewustzijn gekomen voor veiligheid tijdens het bewegen. Het is een goede zaak dat dit ook op het ijs gebeurt, waarbij de instructeurs van De Schaatsschool een voorbeeldfunctie vervullen. In de winkel op de ijsbaan zijn helmen te huur.”

Scroll naar top