fbpx

Parkeerprobleem Radioweg

Veel van onze bezoekers komen lopend, fietsend of met het Openbaar Vervoer. Echter heeft de Jaap Eden IJsbaan ook een regionale functie waarbij veel schaatsers van buiten Amsterdam de ijsbaan alleen goed met de auto kunnen bereiken.

In de zomer van 2022 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan en is de parkeerduurbeperking opgeheven. In praktijk betekent dit dat men op de Radioweg een ongelimiteerd aantal uren kan parkeren tegen slechts €0,10. Gevolg is dat de Radioweg heel vaak nagenoeg vol is met geparkeerde dagjestoeristen, forenzen en bedrijven die heel voordelig in Amsterdam kunnen parkeren. Er is hierdoor vrijwel geen plek voor onze sportende bezoekers.

 

Genoemde oplossingen

De gemeente Amsterdam onderkent de problematiek en is bereid om te kijken naar een betere oplossing. Dit houdt echter een wijziging in van het parkeerbeleid en dit proces heeft tijd nodig. Tijd die de schaatsers en de ijsbaan nu niet hebben. De gemeente geeft aan dat er op de korte termijn wel twee oplossingen zijn:

  1. Niets wijzigen. De huidige situatie blijft van kracht. Sporters kunnen parkeren tegen een sport-vriendelijk tarief van € 0,10 per uur. Uitdaging is dan wel dat er maar een zeer beperkt aantal plekken is.
  2. Tariefsverhoging naar € 3,50. Hierdoor wordt het tarief gelijk getrokken met de buurt. In dit scenario komt er naar verwachting wel weer plek op de Radioweg doordat dagtoeristen, forenzen en bedrijven weer weg blijven. Nadeel is dat de parkeerkosten voor de sporter fors toenemen

Onze visie

In de visie van Jaap Eden zijn beide opties geen gewenste oplossingen. Waar een dagtoerist slechts eenmaal de hoofdstad bezoekt, komen schaatsers minimaal eens per week. Sommigen trainen twee maal in de week. Anderen hebben ook nog wedstrijden. Of vrijwilligers en trainers die er nog veel vaker zijn. Op die manier wordt parkeren een enorme kostenpost. Niet iets waar we op zitten te wachten na twee zware Corona-winters. De ijsbaan heeft haar zorgen de afgelopen periode binnen alle denkbare instanties binnen de gemeente kenbaar gemaakt. Het verzoek aan de gemeente is hierbij: kom alstublieft met een tijdelijke uitzondering tot het einde van het seizoen. Daarna werken we samen aan een oplossing die past binnen de uitdagingen van de stad, maar die de sporters niet (hard) raakt.

Ondertussen hebben we van schaatsers direct en indirect al veel ongenoegen mogen vernemen over de huidige situatie. We begrijpen je volledig. We hebben het advies om je ongenoegen ook kenbaar te maken aan de gemeente zodat men niet alleen via de ijsbaan, maar ook van de gebruiker direct de zorgen verneemt.

 

Laat van je horen

Ben je ontevreden met de twee bovengenoemde opties? Laat het gerust weten middels een e-mail aan de wethouder Verkeer, mevrouw M. van der Horst; secretariaatwethoudervanderhorst@amsterdam.nl . Geef hierbij vooral aan welke gevolgen beide opties voor je hebben.

We danken je bij voorbaat voor je inspanning. Ondertussen blijven wij ons best doen bij de gemeente om te kijken naar een passende oplossing.

Voor nu willen we je in ieder geval wijzen op de mogelijkheid om te parkeren op Sportpark Voorland. Op veel (dal)momenten is hier ruim voldoende parkeergelegenheid tegen hetzelfde tarief ( € 0,10) als op de Radioweg. Vanaf Sportpark Voorland wandel je in 10 minuten naar de ijsbaan.

Scroll naar top