Shorttrack feitjes

De gratis kaarten voor zondag zijn inmiddels allemaal vergeven. Er zijn nog wel gratis kaarten beschikbaar voor zaterdag, bestel ze hier!

In het weekend van 5 en 6 januari 2013 wordt het NK Shorttrack in de ijshal van de Jaap Eden IJsbaan gehouden. Je kunt als nieuwsbrieflezer, volger op Twitter of fan op Facebook gratis kaartjes voor dit evenement bemachtigen! Je doet dit door een email te sturen aan actie@jaapeden.nl waarin je enkel het volgende hoeft te vermelden: je naam, het aantal kaarten en de dag waarop je naar het NK wil komen.

Lijkt het je leuk om te komen, maar weet je niet wat Shorttrack nu precies inhoudt? Dan kun je je via onderstaande feitjes vast een beetje inlezen in hoe Shorttrack nu eigenlijk werkt.

[list type=”bullseye”]

  • Doordat shorttrack schaatsers telkens over hetzelfde stuk ijs schaatsen ontstaan er, vooral dan in de bochten groeven in het ijs. Om toch voor elke rit ‘vers’ ijs te hebben, worden beide bochten na elke rit één meter verder gelegd, zodat er weer goed ijs in de bocht komt te liggen.
  • Shorttrack wordt gereden op een 111,12 meter lang ovaal dat uitgezet wordt op een ijshockeybaan.
  • De bochten van een shorttrackbaan zijn veel scherper dan op een 400-meterbaan, waardoor het meer moeite kost om niet uit de bocht te vliegen. Om dit makkelijker te maken zijn de ijzers van shorttrackschaatsen schuin en uit het midden onder de schaats geplaatst. Daarnaast zijn de ijzers met speciale apparatuur licht gebogen (‘kromming’), zodat rijders ook in de bocht voldoende grip hebben. Ook zijn de ijzers aan de onderkant ronder dan ‘gewone’ langebaanschaatsen. De bijbehorende schoenen zijn veel steviger, om zo meer steun te bieden in de bochten.
  • Er zijn drie verschillende afstanden die gereden worden, namelijk 500 meter (4,5 ronden), 1000 (9 ronden) en 1500 meter (13,5 ronden).
  • De tijd van een gereden rit is bij Shorttrack niet van belang. Het gaat naast techniek en conditie met name om behendigheid, tactiek en acceleratievermogen. Hierbij doen spectaculaire inhaalacties zich voor, waarbij er zowel binnendoor als buitenom ingehaald wordt, en de schaatsers in de bochten met hun hand steun vinden op het ijs.
  • Vier tot zes rijders strijden tegen elkaar waarbij degene die als eerste de finish over is wint.

[/list]

Meer weten over Shorttrack? Kijk op www.schaatsen.nl/ of bekijk het filmpje hieronder.

(bron: Wikipedia.com)

Scroll naar top