Stand van zaken op de ijsbaan

Graag praten we je via deze weg bij over de stand van zaken op de ijsbaan. Wat is er voor schaatsseizoen 2018-2019 gewijzigd en hoe denkt de ijsbaan over bepaalde zaken.

Technische dienst – onderhoud
De afgelopen zomer is er veel werk verzet. Onder leiding van het hoofd technische dienst Sander Rozendaal, die weer terug is op het oude nest, is er deze zomer veel werk verzet.

Zo is er een Mobiele ijsvloer in de hal aangeschaft en geïnstalleerd. De ijshal is op en de oude koelinstallatie is hier noodgedwongen al ontmanteld. Om toch de komende winters ijs te kunnen bieden in de ijshal is met behulp van de gemeente een mobiele ijsvloer aangeschaft.

Ook zijn er nieuwe condensors geplaatst.: De 4 oude condensors uit 1993 waren aan het einde van de levensduur en reserve onderdelen waren bijna op. Een stevige investering , maar de eerste ervaringen zijn erg positief. Dit komt voornamelijk doordat het een groter condenserend vermogen heeft waardoor we met een lagere persdruk kunnen werken en we liefst 16% op energie besparen. En met 6% meer koelvermogen kunnen we beter ijs maken.

In de machinekamer is verder het koelmiddel volledig vervangen, omdat het oude middel vervuild was geraakt en potentieel beschadigend kon zijn voor de installatie. Tevens moest de warmtewisselaar waarmee het dweilwater wordt verwarmd worden vervangen.

In de ijshal, in het merendeel van de kleedkamers en op het buitenterrein zijn we overgegaan op zuinigere Led-verlichting. Daarnaast zijn de oude verwarmingsketels uit 1984 vervangen voor moderne ketels, waarmee de ijshal en de kleedkamers worden verwarmd. Voor de verwarming in het garderobegebouw maken we nu gebruik van een boiler op zonnecollectoren. Fasegewijs wordt de rest van de verlichting binnen en buiten vervangen door Led-lampen.

Bij de entree zijn de toegangspoortjes tot de 400-meterbaan vervangen. Deze waren al lang afgeschreven en zijn de afgelopen seizoenen met kunst- en vliegwerk in de lucht gehouden. De poorten zijn deze zomer vervangen en moeten er voor zorgen dat bezoekers sneller (en veiliger) naar binnen kunnen. Rond het opstappunt van de 400meterbaan zijn de kluunmatten afgevlakt. Onder de matten zitten vanwege de installatie veel putten en verhogingen. De technische dienst heeft dit meer egaal gemaakt.

Onlangs stopte helaas ons scorebord er mee na een stroomstoring. Op de valreep, vlak voor de start van het seizoen, gaan we daarom over tot vervanging en komt er een full color Led-bord.

Tot slot: een dweilmachine heeft een grote aantrekkingskracht op schaatsliefhebbers. Per seizoen krijgen we talloze verzoeken of men op de zamboni mag. Vanwege de veiligheid kunnen we dat verzoek niet honoreren. Tot deze winter! Onze oude dweilmachine diende lang als donormachine voor de actieve dweilmachines. De donormachine is echter op en hebben we daarom naast de ijsbaan geplaatst. Iedereen is vrij om er op te zitten en een leuke foto te maken.

Om kort te zijn: er zijn noodgedwongen veel zaken vervangen en op andere gebieden is er gekeken hoe er energiezuiniger gewerkt kan worden. Alles met tot doel: beter ijs en een gezondere exploitatie.

Horeca
Deze winter staat er in de horeca een team met bekende gezichten. Tim is hierbij terug als bedrijfsleider en wordt ondersteund door oude bekenden als Robin, Mante en Jan. En in de Koek&Zopie kunnen we weer vertrouwen op Jopie en John. En in de keuken mogen we rekenen op de ervaren  Antonio tezamen met Alan en Romano.

Op de menukaart staan bekende toppers als de saté, heerlijke pasta’s en pannenkoeken voor de hongerige wedstrijdschaatser. Probeer daarnaast ook eens een van de drie heerlijke stamppotten, onze apfelstrudel of de tiramisu, de specialiteit van kok Antonio. En voor de liefhebbers goed nieuws: brouwerij het ij is gewoon weer te verkrijgen in JAAP op zowel fles als tap.

We willen met JAAP vooral een huis zijn voor vaste gebruikers, maar waar incidentelere bezoekers zich ook welkom voelen. In JAAP ontstond er nog wel eens krapte bij bezoek van groepen die middels een clinic kennis maakten met ijshockey, schaatsen of curling.  Daarom gebruiken we nu JAAP’s chalet (naast de krabbelbaan) als uitloop locatie van de horeca voor vergaderingen en bijeenkomsten. Hierdoor is er in JAAP meer ruimte voor de vaste schaatsers en kunnen groepen met elkaar genieten in een aparte sfeervolle ruimte.

Schaatsschool
Hier zijn positieve ontwikkelingen te melden: bijna alle instructeurs zijn weer terug en ondertussen hebben zich ook veel nieuwe instructeurs aangemeld. Dat komt goed uit want het aantal cursisten lijkt ook stevig toe te nemen. Deze zomer is er verder gewerkt aan de leerlijn bij zowel volwassenen als jeugd, zodat zowel cursisten als instructeurs verder groeien!

Rooster
We hebben wijzigingen in het ijsrooster doorgevoerd. Details zijn te vinden op onze website, maar op hoofdlijnen kunnen we aangeven dat er ruimte is gegeven aan een verbeterde ijsverzorging. Dit zal frequenter en langer (20 minuten) plaatsvinden

We hebben vorig seizoen gepoogd de dweiltijden te verkorten naar 15 minuten, maar gebleken is dat dit niet ten goede kwam aan de kwaliteit van het ijs. Doordat onze baan breder is dan andere ijsbanen en er meer sprake is van weersinvloeden hebben we echt 20 minuten nodig om het ijs te prepareren. Even iets langer wachten dus, maar dan kun je wel van beter ijs genieten! Door de week is de korte dweil om 22.00 uur ook weer terug in de planning!

Goed om te beseffen is dat een ijsbaan vele verschillende soorten gebruikers kent. Recreanten, hardrijders, cursisten, scholen, marathonrijders, families of wedstrijdrijders. Iedereen met een eigen behoefte. De Jaap Eden IJsbaan dient het belang van iedereen en probeert in samenspraak een zo gebalanceerd mogelijk ijsrooster samen te stellen.

Nieuwbouw
De eerste aanleiding was dat de ijshal over het einde van de houdbaarheid is. Dat was voor de gemeente het startpunt om te verkennen of er ook andere alternatieven waren in de stad. Samen met Jaap Eden IJsbaan wordt gekeken naar verschillende opties. Uitgangspunt voor Jaap Eden is om op de bestaande locatie te blijven met behoud van de onoverdekte (en unieke) 400-meterbaan, in ieder geval 2 x een overdekte 30×60 ijsbaan en verbeterde parkeerfaciliteiten. De verwachting is dat er over vier tot vijf jaar een nieuw ijscomplex is.

Gebruikersraad
Met een aantal gebruikersgroepen (zoals de halverenigingen, de langebaanverenigingen en de cursisten) is er structureel contact. De mening van de ongebonden schaatsers is veel minder bekend. Daarom is er een online panel opgericht om ook de wensen van deze groep beter in kaart te brengen.

Meer weten of suggesties? Je bent welkom om je bericht te sturen aan info@jaapeden.nl.

Scroll naar top