Stroetinga wint eerste Marathon op Jaap Eden IJsbaan

Bron: schaatsen.nl Door Eric Korver

Alsof er geen zomer is geweest, gaat Arjan Stroetinga gewoon door waarmee hij het vorig seizoen heeft afgesloten: winnen. De schaatser uit Oldeberkoop zegevierde op de Amsterdamse Jaap Edenbaan in de eerste wedstrijd van de KPN Marathon Cup. In de sprint klopte hij Gary Hekman en Crispijn Ariëns.

KPN Marathon Cup 13 oktober from Jaap Eden IJsbaan on Vimeo.

video by nos.nl

Stroetinga bewees zo andermaal zijn status als de snelste man van het marathonpeloton. De Fries was vorig seizoen al nagenoeg niet te kloppen in de sprint en reeg de overwinningen aaneen.

Eenvoudig was het dit keer echter niet. De formatie van BAM werd in verlegenheid gebracht door een ontsnapping van het drietal Pieter-Jan van Eck, Ruud Aerts en Sander Kingma. Dat trio nam hondsbrutaal meer dan driekwart ronde voorsprong en dreigde het peloton een ronde te lappen. Vooraan de grote groep moest BAM alle zeilen bijzetten om de vluchters niet te laten aansluiten.

Daarom was het niet vreemd dat Stroetinga na afloop vooral zijn ploeggenoten eer toeschoof. “De jongens hebben keihard gewerkt op het moment dat we bijna op achterstand werden gezet”, stelde de automonteur. “De andere ploegen keken vooral naar ons, en met z’n allen hebben we het tempo zo opgevoerd dat de vluchters niet konden aansluiten.”

Koen Verweij leek aanvankelijk ook een plek op het podium te bemachtigen. De langebaanschaatser die af en toe in dienst van het Wadro van Henk Angenent een marathon rijdt, werd echter gedeclasseerd omdat hij in de sprint te veel zijn handen zou hebben gebruikt.

Luister hier naar het verslag op radio 1

Uitslagen en ranking:

Scroll naar top