fbpx

Veel gestelde vragen

Vragen over de lessen in de kerstvakantie

Sta je al ingeschreven voor een vakantiecursus maar heb je nog een vraag over je cursus? Lees dan eerst de emailbevestiging (met bijlage) en informatiemail goed door. De infomails zijn ook online na te lezen. Klik hier voor de informatie voor jeugdcursussen en hier voor de informatiemail aan volwassenen.

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen.

Algemene vragen

Waterman Sport verzorgt de schaatsverhuur op de Jaap Eden IJsbaan. De winkel en schaatsverhuur van Waterman bevinden zich op de begane grond aan de buitenzijde van de ijshal, direct na de entreepoortjes aan je rechterhand. Verschillende soorten schaatsen zijn te huur per dag(deel) of zelfs te leasen voor het gehele seizoen. Ook het huren van schaatshelmen is mogelijk. Daarnaast kun je terecht voor het slijpen van schaatsen en de aanschaf van nieuwe schaatsen, schaatspakken, handschoenen e.d. Voor het afhalen en brengen van je slijpwerk kun je terecht bij een apart loket van Waterman Sport. Let op de openingstijden op watermansport.nl

Schaatsen huren is mogelijk vanaf ‚ā¨7,00 per dag.

Kijk voor alle dagen en tijden op www.jaapeden.nl/bezoek 

Je mag doorschaatsen op de blokken die aansluiten op het blok van jouw aankomst. Je hoeft na jouw blok dus lang niet altijd direct naar huis, maar kan in veel gevallen doorschaatsen na de dweilpauze. Kijk in de webshop voor een overzicht van de openingstijden.

Ook als niet schaatsende bezoeker ben je natuurlijk tijdens de publieke uren welkom op het terrein van Jaap Eden IJsbaan. In dat geval geldt een entreeprijs van slechts ‚ā¨ 2,00. Bij de informatiebalie ontvang je een toegangskaart bezoeker. Het ‚ā¨2,00 ticket kun je inleveren in caf√© Jaap, waarmee je ‚ā¨2,00 korting krijgt op je bestelling. Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis toegang.

De ijshal is dit seizoen niet geopend voor publiek. Verenigingen kunnen wel terecht in de ijshal voor het beoefenen van sport in verenigingsverband.

De 400-meterbaan (buitenbaan) is ook geopend als het regent. 

Bij zeer harde wind, onweer en/of winterse buien kan het zijn dat de 400-meterbaan tijdelijk gesloten moet worden.

In dat geval plaatsen we een bericht op onze homepage en delen we een bericht op onze social media kanalen.

Vragen over het inplannen van een bezoek of een reeds geregistreerd bezoek

We willen graag dat iedereen veilig kan schaatsen. Door te werken met maximale aantallen zorgen we voor een veiligere baan op bepaalde uren. Door dit te doen  kunnen we tevens inschatten hoe druk het op bepaalde momenten wordt en kunnen we onze bezetting qua personeel beter plannen.

Daar wij een seizoenbedrijf zijn hebben we geen vaste poule met medewerkers en is het elk seizoen weer een uitdaging om de bezetting rond te krijgen. In de huidige tijd is dat zelfs nog lastiger dan voorgaande seizoenen.

Registreer je e-ticket  volgens onderstaand stappenplan.

 1. Kies voor registratie rittenkaartbezoek of registratie inhaalbezoek.
 2. Kies eerst de dag en daarna het tijdstip waarop je wil schaatsen.
 3. Geef aan hoeveel tickets je wil bestellen
  • Voor rittenkaartbezoek is het momenteel mogelijk om 5 tickets te registreren
  • Voor inhaalbezoek kan er maximaal 1 ticket geregistreerd worden
 1. Registratie zonder inloggen
  • Vul de voornaam, achternaam en het pasnummer in.
   • Registratie is afhankelijk van hoe je in het systeem staat, bij sommige gebruikers moet het voornaamveld leeg blijven en staan de voor en achternaam in het achternaam veld.
  • Registratie als je ingelogd bent
   • Indien je een geldig abonnement hebt kan je het betreffende abonnement selecteren in het scroll down abonnement.
 2. Klik op je kaart afwaarderen en ga verder met je bestelling

Lukt het registreren niet?
Vul dan het formulier onder aan de pagina in en we koppelen je pas zo snel mogelijk aan een online profiel. Daar deze handeling handmatig uitgevoerd moet worden kan dit tot maximaal 48 uur duren.

Een ticket verplaatsen kan via de link in de bevestiging van je bestelling of in je profiel. Klik hier om in te loggen op je profiel.

Rittenkaart online aangeschaft
Indien je je rittenkaart online hebt aangeschaft kan je je gegevens altijd bekijken nadat je bent ingelogd.

Rittenkaart bij de kassa gekocht
Indien je je rittenkaart bij de kassa gekocht hebt gelden de gegevens die je hebt doorgegeven bij de caissière. Vaak is er geen voornaam ingevuld, soms alleen een voorletter. Er is altijd een achternaam ingevuld. Probeer altijd even je achternaam en geen opgave/voorletter/of voornaam in het voornaam veld. Mocht registratie niet lukken dan kan je via het formulier onderaan deze pagina een inlog aanvraag doen, wij zullen binnen 2 werkdagen een inlog  verstrekken. Helaas is inhalen zonder inlog niet mogelijk. Zodra we je de gegevens verstrekt hebben kan er direct gebruik gemaakt worden van de inhaal module.

Schaatsschool pas
Indien je ingeschreven staat voor een van de lessen van de Jaap Eden Schaatsschool dan kan je je inloggegevens zelf bekijken in je profiel.

Schaatsvereniging (toerschaatsabonnement)
Indien je lid bent van de vereniging hangt de inlog af van hoe de baancomissie de gegevens bij ons heeft aangeleverd. Vaak is het zo dat er geen voornaam ge√Įmporteerd is en dat je voor- en achternaam in het achternaamveld ingevoerd kunnen worden. Mocht registratie niet lukken dan kan je via het formulier onderaan deze pagina een inlog aanvraag doen, wij zullen binnen 2 werkdagen een inlog verstrekken. Helaas is inhalen zonder inlog niet mogelijk. Zodra we je de gegevens verstrekt hebben kan er direct gebruik gemaakt worden van de inhaal module. Indien je een profiel hebt in onze webshop dan kun je je inloggegevens aanvragen via deze link.¬†

Lukt het inloggen niet of staat jouw entreepas niet genoemd als mogelijk pasnummer om jouw rittenkaart op bij te schrijven? Vul dan onderstaand formulier in. We koppelen dan je pas en laten je per e-mail weten hoe je in kan loggen.

Door deze aanvraag te doen geef je toestemming om een online profiel aan te maken met onderstaande gegevens indien de gegevens kloppen met de gegevens in onze database.

Het controleren van de gegevens kan tot maximaal 48 uur duren.

Verenigingstegoeden en abonnementen

 • Indien je beschikt over een hardrijders of selectieabonnement dan is inhalen van een gemist bezoek niet mogelijk.
 • Indien je schaatst bij een halvereniging dat is inhalen van een gemist bezoek niet mogelijk..
 • Indien je via de vereniging schaatst op een abonnementsuur dan is het mogelijk om op daluren een bezoek in te halen. de mogelijkheden hiervoor kan je vinden op www.jaapeden.nl/bezoek (Les-/abonnements-tegoed inplannen op de buitenbaan)
 • Voor schaatslessen bij de Jaap Eden schaatsschool kan je direct bellen met de ijsbaan, voor verenigingsabonnementen kan je direct contact opnemen met je vereniging.
  • Abonnementen voor een vereniging die actief is op de buitenbaan worden door je vereniging aangevraagd bij de Baancomissie Groot Amsterdam. Zodra deze de aanvraag beoordeelt heeft zal deze worden doorgestuurd naar de ijsbaan.
  • Pasnummer aanpassingen kunnen wel direct bij de ijsbaan doorgegeven worden.

Vragen over schaatslessen

Algemene vragen over schaatslessen

De schaatslessen gaan altijd door ook met slecht weer mits er anders wordt gecommuniceerd. Houdt hiervoor onze sociale kanalen (Facebook en Instagram) in de gaten. Check je mail nog even goed voordat je naar de ijsbaan gaat. Tijdens onweer mag er niet geschaatst worden.

De schaatslessen gaan altijd door ook met hoge temperaturen tenzij er anders wordt gecommuniceerd. Houdt hiervoor onze sociale kanalen (Facebook en Instagram) in de gaten. Check je mail nog even goed voordat je naar de ijsbaan gaat.

Omdat Jaap Eden een buitenbaan is, vallen er onder andere bladeren op het ijs. Ook zand en ander materiaal dat op het ijs ligt kan ervoor zorgen dat je schaatsen sneller bot worden. Wij adviseren bij 1 keer per week schaatsen minimaal 3 keer per seizoen je schaatsen te slijpen. Door het slijpen van je schaatsen heb je meer grip op het ijs waardoor je je kan concentreren op je schaatstechniek.

Zowel bij jeugd als volwassenen is het de bedoeling dat een lesgroep 12 tot 14 deelnemers bevat.

Bij de beginnersgroepen proberen we dat lager te houden.

Vragen over schaatslessen voor volwassenen

Beginnend

Niveau 1: Absolute beginner: Op schaatsen kunnen staan maar een hulpmiddel nodig als boarding of rekje

Niveau 2: Zelfstandig kunnen staan op schaatsen en kan evenwicht bewaren, heeft echter nog erg veel moeite met vaart maken middels opeen volgende afzetten.

Gemiddeld

Niveau 3: Kan in de schaatshouding minstens 20 meter onafgebroken links en rechts afzetten en kan de bocht doorkomen middels een stepbeweging met het rechterbeen.

Niveau 4:¬†Kan in de schaatshouding in de bocht een aantal losse keren ‚Äúpootje over‚ÄĚ maken.

Gevorderd

Niveau 5:¬†Een hele ronde in de schaatshouding blijven schaatsen en in de bocht minstens vier keer achter elkaar ‚Äúpootje over‚ÄĚ.

Niveau 6:¬†Gedurende langere periode (ten minste 5 rondes) kunnen schaatsen, waarbij de bocht volledig ‚Äúpootje over‚ÄĚ wordt geschaatst.

Niveau 7: Op een hogere snelheid gedurende een langere periode kunnen schaatsen, afgestemd niet alleen op eigen ritme maar ook aan te passen aan anderen.

Tijdens de volwassenen lessen delen we de groepen in op niveau. Wil je graag bij je vriend/vriendin in de groep dan kan dit. Overleg met de coördinatie op dit moment in welke groep dit het beste past. De coördinatie zal je hierbij helpen.

Afhankelijk van het niveau en vaardigheid heb je een andere schaats nodig.

Beginners adviseren wij een soft boot schaats aan van merk: Viking of Zandstra hoog model zonder klap.

Gemiddeld niveau adviseren wij een thermoplastische schoen met vaste ijzer of een lage noor.

Gevorderd niveau adviseren wij een thermoplastische schoen met klapijzer aan.

Wij geven geen les op ijshockey of kunstschaatsen.

Een joggingbroek met sportief vest voldoet voor schaatslessen.
Een helm is niet verplicht maar ook dit is geen overbodige luxe en raden wij ook zeker aan.
Kies in dit geval wel voor een schaatshelm en geen ski- of fietshelm.
Tegenwoordig kan je ook soft helmen kopen. In de praktijk zien we toch dat een schaatshelm met harde schaal beter beschermd.

Vragen over schaatslessen voor jeugd

We geven schaatsles aan kinderen vanaf 5 jaar. Vanzelfsprekend zijn jongere kinderen welkom om lekker te spelen op het ijs met ouders/opa en oma. 

Voor de jeugdlessen delen we de kinderen in op leeftijd categorie√ęn van 5-6 jaar, 7-9 jaar, 10-12 jaar, 13-15 jaar.
Binnen deze leeftijdscategorie√ęn maken we op drukkere uren nog een niveau verdeling. Wij houden deze categorie√ęn aan vanwege de motorische ontwikkeling van het kind.
Als de vriendjes en vriendinnetjes even oud zijn is de kans groter dat ze bij elkaar in de groep komen.
Zodra er toch een te groot leeftijdsverschil zit kunnen we altijd in overleg met de kinderen en ouders/verzorgers een verschuiving in de groep maken. Hierbij zal de oudste altijd naar de jongere groep gaan. Dit geldt ook voor een verschil in schaatsniveau. Als vriendjes en vriendinnetjes graag bij elkaar willen en het niveau loopt uiteen dan voegen we de betere schaatser bij de minder vaardige groep.

Schaatsplezier staat voorop. Het is daarom belangrijk om de juiste schaatsen onder te binden. Wij raden daarom aan om te beginnen met een verstelbare kindernoor, dit is een harde schoen met een lang ijzer. De verstelbare kindernoor is er van verschillende merken zoals Viking, Zandstra, Fila en Nijdam.

De schaatsen die wij afraden:

 • IJshockey- of kunstschaatsen:
  IJshockey- en kunstschaatsen hebben een rond ijzer in plaats van een recht, lang ijzer. Wij geven schaatsoefeningen die gebaseerd zijn op schaatsen met een lang ijzer. Als een kind toch op ijshockey- of kunstschaatsen naar de les komt kan het zijn dat het kind minder goed mee komt qua vooruitgang en snelheid. Het kind zal daarom in een minder vaardig groepje geplaatst kunnen worden.
 • Dubbele ijzers:
  We raden de dubbele glij ijzers af. Hierop kunnen we de oefeningen tijdens de les niet doen.
 • De lage verstelbare kindernoor:
  Bijvoorbeeld de Viking Multi Unlimited verstelbare kinderschaats. Deze schaats sluit niet goed aan om de enkel waardoor het kind vaak niet kan blijven staan op het ijs.
 • Zandstra Easy Glider:
  Als je deze schaats toch gebruikt, is het belangrijk om de kinderen een harde schoen zoals een bergwandelschoen aan te laten doen. Doe geen kaplaarzen of andere zachte schoenen aan.

Wanneer overstappen op een leren schaatsen? (lage noor/klapschaats)

Overleg dit met de instructeur van het schaatsgroepje. Deze kan een goede inschatting maken of het kind al klaar is voor deze stap. 

Een joggingbroek met sportief vest voldoet voor schaatslessen. Ook kan je een skipak bij koudere dagen aan doen.

Wij adviseren voor de jeugd om bij zowel slecht als mooi weer altijd een set regenkleding mee te nemen en extra paar handschoenen en sokken.

Een helm is niet verplicht maar ook dit is geen overbodige luxe en adviseren wij ook zeker aan.

Kies in dit geval wel voor een schaatshelm en geen ski of fietshelm.

Wil je inschrijven voor de schaatslessen van volgend seizoen? Klik dan hier om naar de seizoenscursuspagina te gaan. De vakantiecursussen, toertochtcursus en prive en groepslessen komen later deze zomer online. Klik hier om je aan te melden voor de ticket-reminder, dan brengen we je op de hoogte als het aanbod voor seizoen 2022 – 2023 online staat.

Vragen over mijn geplande uitje

Ja dat kan zolang de beschikbaarheid dit toelaat. Stuur een mailtje naar reserveringen@jaapeden.nl tot uiterlijk 48 uur van tevoren dan kijken we wat  er mogelijk is.

Bij aanvang van je bezoek kan je je melden bij de informatiebalie. Een medewerker zal jullie daar de weg wijzen.

Scroll naar boven