Favorieten blikken vooruit op KPN NK Marathon

15-12 poster NKOp zondag 3 januari 2016 vindt het KPN NK Marathon plaats op de Jaap Eden IJsbaan. De favorieten van die dag voor de eindzege blikken alvast vooruit:

Heren (150 ronden – start 16.15 uur)

Jorrit Bergsma (titelverdediger): ,,De kunstijstitel is één van de mooiste om te winnen, helemaal bij gebrek aan natuurijs. Ik ben heel blij dat ik die vorig jaar op m’n erelijst heb kunnen zetten. Die titel verdedigen is geen last, wel een uitdaging. Natuurlijk ga je elk jaar voor die titel, maar in de marathon is het maar net hoe het loopt. Als iedereen alles dichtrijdt en het wordt een sprint, zijn mijn kansen verkeken. Dat heb je nooit onder controle. Ik vind het mooi dat ik kan rijden in Amsterdam, wat ook nog eens een leuke en sfeervolle baan is. Tussen al die grote internationale langebaanwedstrijden blijft het voor mij heerlijk marathons te rijden. En als ik rijd, wil ik niets liever dan winnen. Ook deze titel weer. Ik heb nu al het hele seizoen in het roodwitblauwe pak, vind het een eer daarin te rijden. Het zou echt pijn doen als ik dat kwijtraak.’’

Gary Hekman: ,,Dit NK gaat mij tien jaar van m’n leven kosten. Dik tien graden, 150 ronden op een open baan. Het wordt gewoon loodzwaar, want ik wil overal bij zitten en ik moet overal bij zitten. Dat doel heb ik me dit jaar gesteld. Ik heb keihard getraind om sneller en fitter te worden zodat ik de mannen van Jillert Anema kan pakken. Dat heeft me dit seizoen al drie zeges opgeleverd. In het NK zat ik er de laatste jaren steeds net naast. Tweede, derde. Net niet. Nou, laat het dan dit jaar maar gebeuren. Massasprint of kopgroep maakt me niet uit, als ik er maar bij zit. Laat dat NK maar komen.’’

Arjan Stroetinga (won in 2008, 2010, 2011, 2012 en 2014): ,,Die vijf titels die ik heb behaald, zijn natuurlijk prachtig. Maar het zijn vooral anderen die daarover beginnen. Ik sta er eigenlijk nooit bij stil. Terugkijken doe je pas als je gestopt bent. Als ik kijk naar dit NK, dan vraag ik me zelfs af of ik bij de favorieten hoor. Ik heb door de wedstrijden op de langebaan en in de mass-start nog maar een paar marathons gereden, nog niets gewonnen. Een jongen als Gary Hekman heeft er al vier gepakt. Zes titels zou geweldig zijn, maar ik denk dat de belangen nu vooral bij de ploeg liggen.’’

Evert Hoolwerf: ,,Het NK is in het marathonschaatsen de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Het is namelijk de enige zekere kans om een titel te verdienen. Het is één dag, één wedstrijd die je hele seizoen kan maken. Je moet er echt niet aan denken dat je dan slechte benen hebt. In Amsterdam wordt het bovendien zeker een zware wedstrijd, maar dat komt mij niet zo slecht uit. Ik ben er klaar voor.’’

Ingmar Berga (kampioen in 2007 en 2013): ,,De titel die ik in 2007 in Amsterdam won, blijft altijd speciaal. Het was m’n eerste grote overwinning en dat nog wel in een seizoen waarin Jan Maarten Heideman zo ongeveer alles won. Ik kwam eigenlijk voor plaats twee, dacht dat winnen niet mogelijk was. Dat geeft al aan dat zo’n NK volstrekt onvoorspelbaar. Iedereen wil goed zijn en alles moet die dag voor je samenvallen.’’

Frank Vreugdenhil: ,,Eén van de hoogtepunten in het seizoen, want er is een titel te verdienen. Eentje die al jaren bovenaan mijn verlanglijstje staat, maar dat geldt voor de meeste rijders denk ik. Juist daarom is het misschien ook de lastigste titel om te winnen. Ik heb ooit de kans gehad op de titel, in 2013 in Utrecht. Daar werd ik tweede en de vraag is of ik zo’n kans ooit weer krijg. Dat de wedstrijd in Amsterdam wordt gereden over 150 ronden, is een klein voordeeltje. Ik vind het prima als het zwaar wordt, en hoop dat ik dan net dat beetje extra heb.’’

 

Dames (80 ronden – start 15.00 uur)

Irene Schouten: ,,Het NK is natuurlijk een prachtige wedstrijd, één van de hoogtepunten van het jaar. Ik heb al meerdere marathons moeten missen dit seizoen, maar het NK wil ik absoluut rijden. Die titel wil ik heel graag toevoegen aan mijn erelijst. Dat zal niet makkelijk worden. Op de Jaap Edenbaan wordt het zonder twijfel een zware wedstrijd, maar we zullen zien wat er gebeurt.’’

Janneke Ensing: ,,Ik heb dit seizoen al vijf wedstrijden gewonnen. Geweldig, en daar geniet ik ook elke keer weer van. Maar een NK, dat is het mooiste dat er is. Die titel wil ik. En ik wil een tijdje in dat pak rijden, lijkt me heel bijzonder. Als ik drie zeges kon inleveren voor die Nederlandse titel zou ik dat meteen doen. Maar ja, zo werkt het niet. Een NK is heel wat anders. Levert ook andersoortige wedstrijden op. Nu op een buitenbaan die me heel erg ligt, dat is prettig. Ik heb al meerdere keren gewonnen in Amsterdam, sta er nu natuurlijk ook heel goed voor. Maar op 3 januari begint iedereen weer blanco.’’

Daniëlle Lissenberg-Bekkering (won in 2008 en 2009): ,,Een nationale kunstijstitel was één van de weinige prijzen die heel lang heeft ontbroken op mijn erelijst. In de jaren waarin ik heel veel won, miste ik steeds die titel. Maar ja, de favoriet wint zelden een NK. Dat bleek wel, want in de jaren waarin ik er niet meer op rekende, won ik twee keer op rij. De laatste was natuurlijk extra mooi omdat Yoeri dat jaar ook de titel pakte. Je ziet dat een NK vaak verrassend verloopt. Het is echt een momentopname. Je moet ook het geluk van de dag hebben. Aan de andere kant is het niveau nu zo hoog dat er niet snel een groepje kan wegrijden zonder favorieten.’’

Carien Kleibeuker: ,,Het NK is natuurlijk een heel bijzondere wedstrijd. Eigenlijk hebben we daar maar één belang, namelijk dat er een blauw pak van A-ware wint. En natuurlijk zou het mooi zijn zelf te winnen. Daar zou ik echt heel wat voor over hebben. In dat opzicht is Amsterdam ook een fantastische locatie. Op de Jaap Edenbaan heb je genoeg elementen die er echt een zware koers van maken. Voor mezelf is een harde wedstrijd gunstig, maar misschien willen we dat wel helemaal niet en hebben we liever een massasprint.’’

Klik hier om terug te gaan naar de overzichtspagina

Scroll naar top