Werkzaamheden in de zomer

  • In de zomer van 2019 zijn er weer allerhande zaken aangepakt met als doel om het bezoek en het schaatsplezier van de bezoekers van de ijsbaan te verbeteren. Hieronder praten we je graag even bij over de belangrijkste zaken:
  • Boarding aan de binnenzijde van de baan dichter op ijsVoor het verbeteren van de veiligheid is de boarding aan de binnenzijde dichter op de ijsbaan gezet. Hierdoor is de betonnen rand naast het ijs niet meer zichtbaar.
  • 100m extra boarding aan de kant van de  jurytorenEr zijn twee redenen dat de boarding aan de lange zijde bij de jurytoren is doorgetrokken. Enerzijds heeft het te maken met een verbeteren van de veiligheid; tijdens dweilmomenten gaan hier ondanks het verbod toch nog wel eens schaatsers het ijs op. De ijsmeester op de zamboni heeft vanwege de grootte van de machine verminderd zicht en dit leverde gevaarlijke situaties op. De boarding moet (jeugdige) bezoekers buiten naast het ijs houden. De boarding zorgt er ook voor dat de kou beter boven de baan blijft hangen en dat komt het ijs ten goede
  • Hogere boarding in de binnenbocht JAAPDe bocht voor JAAP blijft een zwak punt als de temperatuur hoger is, zeker in combinatie met hardere wind. Dan wordt het ijs er uit geblazen. De boarding is in de binnenbocht hoger gemaakt zodat de wind meer wordt opgevangen. Dit moet leiden tot beter behoud van het ijs in de bocht.
  • CompressorenHet grote project van de zomer was de verdere renovatie van de koelinstallatie. In voorgaande zomers zijn de leidingen en de condensoren vernieuwd. In de zomer van 2019 zijn alle compressoren vervangen. Directe aanleiding was dat de oude compressoren nog wel goed waren, maar dat reserveonderdelen niet meer voorradig waren. Hierdoor liepen we een verhoogd risico. De compressoren zijn succesvol vervangen en de grote uitdaging is nu de afstelling van de bijbehorende software.
  • Nieuwe software met weerstationDe machinekamer is uitgerust met nieuwe software die beter kan anticiperen op de weersomstandigheden, zoals wind, regen en luchtdruk. De software kan dan de machines beter en sneller afstellen op komende weersomstandigheden. Dit gaat leiden tot beter ijs en een efficiënter energieverbruik. Komende winter is het systeem nog niet leidend, maar wordt het eerst achter de schermen getest.
  • Stroomaanpassingen zodat er meer koelvermogen isEr zijn aanpassingen in de stroomdistributie doorgevoerd op het terrein zodat er meer koelcapaciteit beschikbaar is.
  • Led aanpassingen in de ijshalVorig seizoen is de ijshal al voorzien van nieuwe led-verlichting. Het gevolg was beter licht en energiebesparing. Er bleken nog een paar oneffen vlekken te zijn en daarom is er extra licht bijgehangen zodat de ijsvloer geheel egaal is uitgelicht.
  • Ruimte voor verenigingenIn de ijshal is Boven Nul opgeknapt zodat deze aantrekkelijker is voor verhuur. Grote groepen kunnen hier terecht voor een winterse bedrijfsfeesten. De aangrenzende ruimte is ook opgeknapt en beschikbaar gemaakt voor verenigingen die actief zijn op de Jaap Eden IJsbaan. Hier kunnen verenigingen kosteloos gebruik van maken voor vergadering, bijeenkomsten of presentaties.
  • Herenkleedkamer aan de 400 meter baanIn de herenkleedkamer moest het tegelwerk worden vervangen. Tegelijkertijd zijn de leidingen vervangen en zijn de douches voorzien van thermostaatkranen zodat de watertemperatuur constanter is.
Scroll naar top